8 Απριλίου 2013

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ




Στατικός ηλεκτρισμός 1 from Γρηγόρης Ζερβός



Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι μια ιδιότητα της ύλης: Κάποια σώματα αποκτούν με την τριβή θετικό ή αρνητικό φορτίο. 
   Σε ξηρές μέρες παρατηρούμε ορισμένες φορές, όταν χτενιζόμαστε, ότι οι τρίχες από τα μαλλιά μας σηκώνονται και κολλάνε στην χτένα. Με την χτένα αυτή πολλές φορές μπορεί να σηκώσουμε και κομμάτια από χαρτιά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του στατικού ηλεκτρισμού.
Τα υλικά γύρω μας είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, αφού το θετικό φορτίο 

των πρωτονίων στον πυρήνα είναι ίσο με το αρνητικό φορτίο των ηλεκτρονίων που κινούνται γύρω από αυτόν. Το θετικό φορτίο βρίσκεται στον πυρήνα και δεν μπορεί να μετακινηθεί από ένα σώμα σε ένα άλλο. Σε κάποια σώματα όμως μπορούν να αποσπαστούν με τριβή ηλεκτρόνια και να μεταφερθούν σε ένα άλλο σώμα. 
Το σώμα από το οποίο «έφυγαν» ηλεκτρόνια, φορτίζεται θετικά, αφού τα πρωτόνια είναι περισσότερα από τα ηλεκτρόνια, ενώ το σώμα στο οποίο «πήγαν» τα ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά, αφού τα ηλεκτρόνια είναι περισσότερα από τα πρωτόνια. Καθώς τα αντίθετα φορτία έλκονται, τα δύο σώματα πλησιάζουν μεταξύ τους. Αν πάλι πλησιάσουμε δύο όμοια φορτισμένα σώματα, αυτά απωθούνται.

 Τα ηλεκτρόνια στις περιπτώσεις αυτές μετακινούνται με τριβή από ένα σώμα σε ένα άλλο, δεν μπορούν όμως να μετακινηθούν ελεύθερα μέσα στο σώμα στο οποίο βρίσκονται, δε «ρέουν» μέσα στο υλικό, αλλά είναι σταθερά, όπως λέμε αλλιώς, είναι στατικά στο υλικό. Τα ηλεκτρικά φαινόμενα που οφείλονται σε στατικά φορτία ονομάζονται φαινόμενα
 του στατικού ηλεκτρισμού.
Picture


Πώς γίνεται η ηλέκτριση με τριβή: 

  • η χτένα ηλεκτρίζεται όταν χτενιζόμαστε
  •  το μπαλόνι όταν το τρίψουμε στα ρούχα μας
  •  μια γυάλινη ράβδος όταν την τρίψουμε με γούνα
  •  μια πλαστική ράβδος όταν την τρίψουμε με μάλλινο ύφασμα 
 Πώς διαπιστώνουμε ότι τα σώματα αυτά ηλεκτρίστηκαν; 

 Αν πλησιάσουμε στα σώματα αυτά κομματάκια χαρτί, για παράδειγμα, θα δούμε ότι τα έλκουν.





Γιατί συμβαίνει  η ηλέκτριση με την τριβή;  

Γιατί μερικά ηλεκτρόνια μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τριβή δέ δημιουργεί ηλεκτρικά φορτία. 




 
Μπορείς να εξηγήσεις γιατί τα μαλλιά του κοριτσιού πετάγονται;






Τα μαλλιά μας πολλές φορές όταν είναι στεγνά και χτενιζόμαστε πετάγονται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες μας έχουν αποκτήσει το ίδιο φορτίο (θετικό) και απωθούνται.

Γιατί ένα μπαλόνι κολλάει στο πουλόβερ σου;

Τρίψε ένα μπαλόνι σε ένα πουλόβερ, άφησέ το ελεύθερο και αυτό επιστρέφει και κολλάει στο πουλόβερ. Δες τα φορτία στο πουλόβερ, τα μπαλόνια και τον τοίχο.